OBWARZANEK A NIE PRECELEK
Wszyscy uwielbiamy jeść krakowskie obwarzanki.
Skąd one się biorą?
Odpowiedź na to pytanie znaleźliśmy w Żywym Muzeum Obwarzanka.
Przy Starym Kleparzu znajduje się miejsce, w którym można prześledzić cały proces powstawania tego krakowskiego przysmaku. Muzeum mieści się w starej kamienicy, w samym sercu Krakowa. Całe wyposażenie tego miejsca począwszy od kubków po skarpetki i magnesy nawiązuje do obwarzanka.
Nasza przygoda rozpoczęła się od zrobienia zaczynu, do ktorego potrzebna była woda, mleko, drożdże, olej i cukier. Czekając, aż zaczyn wyrośnie wysłuchaliśmy legendy o obwarzanku. Następnie umyliśmy ręce, założyliśmy fartuszki i zaczęliśmy wyrabać ciasto. Każdy samodzilenie pracował nad wykonaniem swojego obwarzanka. Ugniatanie ciasta oraz jego rolowanie okazało się nie takie proste, jak to się wydaje. Po kilku próbach umieliśmy spleść warkocze złożone z dwóch wałków i uformować kształt obwarzanka.
Każdy obważanek został podpisany imieniem wykonawcy i się zaczęło. Ponieważ my już wiemy, że obwarzanek ma dwa etapy wykonania. Najpierw przygotowane ciasto należy włożyć na chwilkę do wrzącej wody, a dopiero później pieczemy. Mogliśmy wybrać z czym będą nasze obwarzanki, czy z sezamem, czy z solą, czy z makiem. Niektórzy zdecydowali, że chcą na swoim obwarzanku wszystkie trzy dodatki.
Wszystkie obwarzanki z wrzącej wody trafiły do pieca i czekaliśmy niecierpliwie na efekt końcow y naszej pracy.
Pachnące gorące obwarzanki trafiły do nas.
Nie mogliśmy doczekac się kiedy je zjemy.
A teraz najważniejsza rzecz - czym różni się obwarzanek od precelka? My już wiemy- po pierwsze kształt, po drugie obwarzanek ma swoją nazwę od tego, że przed pieczeniem jest warzony czyli gotowany we wrzątku.
Obwarzanek jest produktem regionalnym i jest chroniony oznaczeniem geograficznym.
W oczekiwaniu na warsztaty
Robimy zaczyn
Legenda o "Obwarzanku Krakowiskim"
Czym się różni obwarzanek od precelka?
Obwarzanek to produkt regionalny
Przygotwanie do robienia swojego obwarzanka
I do pracy....
dwa wałki ciasta już gotowe
zaczynamy zaplatać
to jest ciężka praca
już prawie gotowe
każdy obwarzanek podpisany i ląduje na blachę
teraz warzenie
pieczenie
trzeba jeszcze posypać może mak? może sól? może sezam?
i do pieca
czas pieczena minął .... nasze obwarzanki gotwe !!!!!
jesteśmy bardzo dumni ze swojego wypieku
Komentarze
Prześlij komentarz